Rijles ADHD / ADD

Rijles ADHD/ADD

Voor sommige mensen is het heel vanzelfsprekend dat ze rijlessen kunnen volgen en daarmee uiteindelijk hun rijbewijs kunnen halen. Maar voor sommige anderen kan het, door een bepaalde concentratiestoornis of door andere omstandigheden, juist een hele opgave zijn. Denk hierbij aan ADHD/ADD, dit zijn complexe stoornissen die niet altijd begrepen worden. De instructeur van Autorijschool Karin de Ruiter begrijpt de invloed en de consequenties die de stoornissen kunnen hebben bij de rijlessen. Mensen met ADHD leven vaak in het hier en nu en vinden het lastig om de consequenties van hun handelingen in te zien.

ADHD zorgt voor een bepaalde mate van

- concentratieproblemen

- onoplettendheid

- impulsiviteit

- hyperactiviteit

Er ontstaan vaak concentratieproblemen die op de weg natuurlijk gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat rijlessen voor ADHD gegeven worden door instructeurs die gespecialiseerd zijn en ruime ervaring hebben met lesgeven. De instructeur van Autorijschool Karin de Ruiter begrijpt de situatie, is gespecialiseerd, heeft veel ervaring én neemt ruim de tijd voor een persoonlijke begeleiding die volledig afgestemd is op de leerling. Aan het einde van de lesperiode, kan de instructeur uitstekend inschatten of de leerling klaar is om zelfstandig aan het verkeer te kunnen deelnemen. 

Theorie

Misschien vind je het oefenen van je theoriestof ook best wel pittig.
Als je behoefte hebt om ook je theorie met rust en aandacht door te nemen, bied ik graag de hulp die jij hier in nodig hebt. Samen kijken we dan naar wat het beste werkt voor jou.

Voorwaarden

De meeste mensen met AD(H)D zijn echt even capabel als ieder ander om auto te rijden,
Het CBR stelt echter wel extra eisen middels een keuring en rijtest om je rijgeschiktheid voorafgaand aan het praktijkexamen aan te tonen.

Rijgeschiktheid / Gezondheidsverklaring

Wil je je rijbewijs halen?
Dan moet je theorie- en praktijkexamen doen én een gezondheidsverklaring invullen. Voor jezelf en andere weggebruikers is het belangrijk is dat je gezond genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen. Een gezondheidsverklaring vul je zelf in, want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Je vult de verklaring in op mijn cbr.nl en betaalt deze via Ideal. Als je één of meer vragen op de gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoordt, dan is een onderzoek door een arts nodig. Voor ADHD is altijd een medische keuring nodig. We informeren je graag wat er bij dit traject komt kijken en hoe deze procedure loopt.

Sinds 2013 zijn de periodieke herkeuring rijbewijs voor mensen met ADHD komen te vervallen.
Eenmaal je rijbewijs gehaald betekent daarmee dus ook je rijbewijs houden.
De CBR-keuring en rijtest voor het aantonen van je rijgeschiktheid blijft gelden.